Tot un clàssic de l'antropologia, va néixer un 12 de Febrer al 1809. Per això i perquè fa 150 anys que es va publicar la seva obra clau: "l'orígen de les espècies" (1859) i la seva teoria de la Selecció Natural.
És el fundador de la teoria moderna de l'evolució. Fill i net de metges, va estudiar medicina a la Universitat d'Edimburg. Després de dos anys va abandonar els estudis de medicina i es va traslladar a la Universitat de Cambridge on es va graduar.
Un bon dia de 1831, va salpar amb el H. M. S. Beagle com a naturalista, en un viatge al voltant del món que va durar fins el 1836. Durant aquest viatge es va dedicar a estudiar i observar plantes i animals.
Darwin completa la revolució copernicana sorgida als segles XVI i XVII amb els descobriments de Copèrnic, Galileu i Newton, que van marcar els principis de la ciència moderna. Es canvien, per ells, les concepcions tradicionals sobre l'univers. La Terra deixa d'ésser el centre de l'univers i passa a convertir-se en un petit planeta que gira al voltant del Sol, una més de les milers d'estels que puntegen pel cel. Molts fets comencen a ser explicats com a causes naturals: les estacions, el clima, les rotacions dels planetes, els eclipses, ... El funcionament de tot allò que ens envolta deixa d'ésser atribuit a l'obra d'un Creador i passa a ser domini de la ciència, que és l'activitat que intel.lectual que tracta d'explicar el que passa a l'univers per mitjà de causes naturals. És a dir, passem d'una concepció animista de l'univers a una altra causal mitjançant el reemplaçament d'explicacions teològiques per explicacions científiques.
Darwin doncs, demostra que els éssers vius evolucionen i que els actuals homes sóm descendents d'uns antepassats molt diferents a com sóm ara. Descobreix que les espècies estàn relacionades entre sí perquè ténen antepassats comuns. No seria correcte simplificar aquesta afirmació diguent: "l'home és descendent del mono". No, tampoc és això, l'home descendeix d'un antepassat que vam tindre en comú amb els monos antropoides, fa uns milions d'anys (crons), que no tenia res a veure amb el "mono" actual! Els mamífers, al mateix temps, descendeixen de reptils que van existir fa més de 200 milions d'anys.
D'aquesta manera, amb la seva teoria de la Selecció Natural, Darwin completa la revolució iniciada amb Copèrnic, doncs hi ha una explicació per a tota la "perfecció" que trobem en la nostra espècie: unes mans boniques, per a poder agafar les coses, uns ulls perfectament dissenyats, etc. Tots aquests aspectes també es poden explicar amb causes naturals.
L'evolució seria un procés molt lent, produit sobre tot per la selecció natural més que per les mutacions biològiques. És a dir, aquells individus que tenien millors condicions de vida per les seves característiques, són els que es var reproduir amb més facilitat perquè sobrevivien, mentre que aquells altres morien. Naturalment, els descendents d'aquests individus, ja heretaven unes característiques semblants. És aquest un procés que abarca generacions i generacions. La reproducció a través d'aquestes generacions portarà a l'augment gradual de les variants hereditàries beneficioses i a l'eliminació de les variants desfavorables.
"Esta conservación de las diferencias y variaciones favorables a los individuos y la destrucción de las que son perjudiciales, es lo que yo he llamado selección natural." (El orígen de las especies, 1859, cap.IV).
També Alfred Russel Wallace (1823-1913) va se coautor d'aquesta teoria junt amb Darwin, independentment. En 1858 havia enviat una carta a Darwin explicant-li i anticipant-se a la idea de la selecció natural. Un any abans de la publicació de l'orígen de les espècies, van escriure junts un article que va ser presentat a la Societat linneana de Londrres, encara que no va tindre molt d'impacte. No obstant, va ser Darwin qui va aportar més proves i va desenvolupar la teoría amb més detall. Wallace afirmava que la selecció natural requeria d'una certa intervenció divina directa, al contrari que el nostre naturalista.
2 comentaris:
I jo em pregunto, què diria Darwin si ens veiés ara? Creuria encara qu evolucionem?...Buffff
jejeje... No sé què diria,zel, però està clar que respecte a l'enteniment, cada vegada en tenim menys!
Físicament està ben clara la nostra evolució, conec a alguns especímens dignes d'estudi, jaja...
besets
Publica un comentari a l'entrada